När är julen slut?

Så var julen (äntligen) över. Eller är den egentligen det? W frågade mig häromdagen när julen är slut och det är inte helt lätt att svara på. Det omedelbara svaret är väl att den slutar efter annandagen för då är det ju tillbaka till jobb och vardag igen. Men å andra sidan så har många jullov och granen ska ju inte kastas ut förrän på tjugondag Knut. Sen har vi ju faktiskt trettondagen den 6 januari. Det är ju trots allt en röd dag så officiellt är ju inte julen slut förrän då. Men å tredje (?) sidan så undrar jag lite vem som egentligen firar trettondagen och vad man egentligen förväntas göra då? Det hade väl varit en bättre ide att avrödifiera den dagen och ge oss tillbaka annandag pingst. Jag saknar verkligen annandag pingst och tycker absolut inte att nationaldagen är en fullgod ersättning. Men tillbaka till julen.


Jag är verkligen nöjd och belåten och mätt på julen för den här gången och har faktiskt redan lust att börja plocka ihop julpyntet. Men det är ju så jobbigt och sen vet jag hur tomt det ser ut efteråt och hur ledsam januari ter sig utan allt det röda och mysiga så det får nog vara kvar ett tag. Väninna S som kommer och firar nyår här imorgon beställde ju också nyårsfirande här eftersom det är så mysigt hos oss så då får jag ju försöka leva upp till standarden.

Konstigt nog så har jag inte ledsnat på julmaten i år trots att vi har levt på rester ända fram till nu. Normalt sett står det mig upp i halsen redan på annandagen men i år har det smakat mig hela vägen.
Summa summarum så har det varit en bra jul, men det är nu skönt att ha huset för sig själv igen. W leker för fullt på golvet med sina julklappar och jag ska ta en röjare i huset för att vara redo för nästa fest. Men först tror jag att vi ska slöa lite i soffan med en bra film. Det tycker jag att jag har förtjänat innan diskursanalysen åter kallar på mig!

Vinteride

Rent generellt är ju allt bra. Jag har bestämt uppsatsämne, har troligtvis fått två extrajobb på bibliotek efter jul, är snart julledig, är snart färdigutbildad, har ett välartat barn, har ett fint hus, har en fräsig bil, har en massa släkt som kommer och firar jul. Allt är ju så bra som det kan vara!
Men jag har mest av allt lust att krypa in under en sten och gömma mig. Jag är trött, oupplagd och oinspirerad. Den senaste veckan har jag gått och lagt mig allt mellan klockan 20 och 22. JAG? Som är en sån nattuggla?
Ingenting blir gjort ordentligt och min allra bästa julklapp hade varit en vecka alldeles ensam i en öde stuga nånstans i vildmarken. Jag, en brasa och en massa böcker. Sweet!
Men så kommer det ju inte bli förstås. Och det kanske jag egentligen inte vill heller. Egentligen kanske jag bara är vintertrött och skoltrött. Men det hjälper ju inte. Det är såå långt till våren och det vore nu gött att vara en björn och gå i ide ett tag.
Inbillar mig att det blir bättre att vara "julledig," men vet ju innerst inne att det blir det inte. Forskningsplaner och peer-review artiklar som hänger över huvudet och julmat och klappar som ska tas om hand kommer inte att lämna mig ifred... Men jag tänker nog ändå leva på hoppet om en lugn jul med näsan i en bok!

Julklappsallergi?

Kan man ha pms utan att det är den tiden i månaden? Idag känner jag mig sur och grinig utan någon som helst anledning men jag misstänker att det hänger ihop med allt julklappsprat som försiggår just nu.
Någon gång under de senaste åren har jag blivit allergisk mot julklappar utan att märka av det och nu står jag här med kraftiga besvär. I år har jag ignorerat allt vad julklappsköp heter och mina enda ansträngningar i den riktningen har varit att försöka trumfa igenom kraftigt reducerade priser på byteriet. Detta har endast gått igenom till viss del och som det är nu så blir jag irriterad av frågor som "Vad önskar du dig av mig?, förbannad av kommentarer som "Då får du en sådan av mig" och helt ursinnig vid spörsmål som "Hur mycket ger vi varann för?" Om det inte är mer i att ge julklappar än att i god tid överlämna en beställningssedel med en styck beställning, gärna innehållande vara, färg, storlek och inköpsställe, och att i god tid före jul få en bekräftelse på vad man får för vilket pris, så vill jag till varje pris hellre undgå dem. All min givarglädje försvinner av dylika resonemang och jag blir rigid och snål och ingenting passar mig.
Tyvärr har jag i vuxen ålder införlivats i en familj som tycker att det är helt ok med vansinniga arrangemang som urholkar de redan tunna plånböckerna, istället för att ge med hjärtat eller avtala att låta bli. Jag som inte delar blodsband kan inte mycket säga utan får stå här med nysningar, klåda och utslag och hoppas på att det snart är nyår!
Och jag som brukade älska julen...

Fler önskningar

Well, något så tråkigt som en badrumsmatta eller gärna två skulle jag vilja ha. Gillar IKEA's rektangulära mattor
(bild från ikea.se)
och behöver nu en (eller två) som passar bättre till mina nya fräscha handdukar som jag fick i present. Så lila, purpur eller grå är färgerna som gäller. Fick en turkos handduk också som är väldigt fin, men den passar liksom inte riktigt in. Vet att jag köpte den turkosa mattan en gång men den blev liksom bara blaskig på mitt badrum... Får nog hålla mig till de lila.

Födelsedagsfirande

Så har tanten kommit närmare 40 än 20 men konstigt nog känns det inte lika jobbigt i år som det gjorde sist det begav sig. Mina pikar under hösten gav ett fantastiskt resultat och redan igår firades jag med kladdkaka, sång och presenter som var fint inslagna i inslagningspapper. Inga handdukar eller julpapper så långt ögat kunde se. Tyvärr kunde jag ju inte få frukost på sängen eftersom D skulle börja jobba kl 7 idag, så därför firades jag ordentligt igår. Jag blev också lovad middag efter önskemål ikväll så jag njuter i fulla drag.

I morse steg jag upp och satte på julkalendern som vanligt. När W frågade vilken lucka han skulle öppna berättade jag att den 8 är min födelsesdag. Ohh, utropade det lilla hjärtat, störtade upp från soffan och beordrade mig tillbaka i säng. Lydigt gick jag och lade mig och strax därefter kom en liten späd stämma sjungandes födelsedagssången in i sovrummet och med sig hade han paket. Snabbt kilade han ut igen och kom in med en bricka som D förberett med temuggar och en termos till oss. Paketen var fina, tebrickan var fin, teet smakade gott, men vackrast av allt var min lilla 4-åring som uppvaktade mamma på födelsedagen när ingen annan kunde! Förrädiska tårar smög sig fram i ögonvrån och jag hade den bästa födelsedag jag någonsin upplevt.

Pepparkakor

Och så här blev pepparkakorna!

Spicy kycklinglasagne

Just nu mitt godaste recept! Varning dock för fetthalten...

500 g kycklingfilé
färsk spenat
riven ost
lasagneplattor
1 burk passerade/krossade tomater
2,5 dl grädde
3 msk ketchup
3 tsk fajitakrydda (el annat starkt) och sambal oelek
3 tsk curry
salt
oregano
Skär kycklingen i bitar och stek i curry tills den har fått stekyta. Hacka löken och fräs i panna. Blanda i tomaterna, grädden och kryddorna. Låt puttra ihop. Varva plattor, kyckling, sås, spenat och ost i en form och kör in i ugnen på 180C i ca 30 min. Och njut!

Frikadeller

Gjorde svärmors goda frikadeller häromdagen. Vet inte varför jag aldrig gjort det tidigare för det var ju verkligen hur enkelt som helst. Och såå gott!
500 g kalv- och fläskfärs (obs viktigt med kalvfärsen)
1 lök
1 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
salt
peppar

Riv löken och blanda ihop allt till en ganska lös smet. Glöm inte salta som jag gjorde!! Forma avlånga järpar och stek på mellanvärme tills de känns fasta. Ät med kokt potatis och brun sås. Klassiskt!

Zinkhus

Deltar i en tävling om ett fint zinkhus på Fridas gård.

Julkalender

Tro't eller ej, hittills har vi sett varje avsnitt av julkalendern med te i soffan och tända ljus. Adventsstjärnans ljus i fönstret, precis så där stämningsfullt som jag ville ha det. Jag vet inte om jag tycker själva kalendern är något speciellt att hänga i granen, men jag kan stå ut med den. Uppskattar speciellt mamma Ritvas finska brytning och hennes maniska räknande på finska... yksi, kaksi, kolme, neljä... kolmetuhatviisisataseitsemänkymmentäkuusi... Får mig att känna mig hemma på nåt vis.


Men inte nog med det. Jag har ju säkrat mig kvalitativt julkalendertittande i år varför vi också ser på Sunes jul. Det är lika fantastiskt som jag minns det även om så klart inte alla avsnitt kan leva upp till förväntningarna. Här är det framför allt pappa Rudolf som är favorit, så klart. Får mig också på nåt vis att känna mig hemma eftersom han i vissa lägen påminner om farbror H. Som när han bränner sig i rumpan på adventsljuset... Det är precis som att se farbror H på skidsemester med skållade händer från grytan på spisen. Samma kvävda vrål och högröda ansikte. Hemma helt enkelt.

Däremot är de första två avsnitten av Trolltider, vilken jag minns som världens bästa kalender, något av en besvikelse. Jag har väl blivit för modern för handlingen framskrider allt för långsamt och dessutom är ljudet av mycket dålig karaktär. Men lite mysig är den och jag ger den absolut flera chanser till. Dock vaknade W med täppt näsa och växvärk i natt och var dessutom ledsen för att tomten bet honom i magen, varför jag inte är helt säker på att han är överens med mig om det mysiga.

Men ett är säkert och det är att julen firas in med otaliga kalendrar i detta hus. W har en paketkalender, playmobilkalender, chokladkalender och en vanlig papperskalender att öppna varje morgon och inte mindre än tre kalendrar att se på tv. Igår sa han dock lite förnumstigt att nu räckte det med kalendrar på film, nu hade han fått nog.

Önskar mig

Önskar mig den här ljusstaken från Lagerhaus. Erkänner att bilden är dålig men den är i glas och finns i två utföranden och jag vill så klart gärna ha en av varje...

Insnöad

Nu är vi officiellt insnöade. Vägarna runt omkring stängs av pga snö och blåst. För alla svenskar som fnyser åt skåningarna och deras snökaosproblem vill jag bara meddela att jag delade er mening tills jag flyttade hit. Nu har jag dock ändrat mig. Det stora problemet här är dels temperaturen och dels landskapet. Temperaturen håller sig oftast kring 0-strecket vilket innebär att det töar och fryser på om vartannat. Resultatet blir glashala vägar a la halkkörningen i körskolan vilka är omöjliga att få grepp på. Blir det kallare (som det har varit nu ett tag) betyder det att vi får mer snö. Eftersom landskapet till stora delar är platt med lite skog så blir vindarna hårdare vilket blåser upp stora drivor med snö på vägarna. Det är alltså möjligt att bli insnöad i Skåne trots att det kanske inte ligger mer än fem cm snö. Just nu har vi snarare 50 cm snö och mer kommer hela tiden. Dessutom blåser det, så ja, vi är insnöade!

Dagens lunch

THUR att jag inte är ensamstående/ensamboende så dåligt som jag äter när jag är ensam hemma. Har precis avslutat lunchen som idag bestod av överblivna, överkokta idealmakaroner från igår kväll när de serverades med stekt prinskorv. Ja, jag vet, det var inte heller någon bra måltid men klockan var mycket och barnen var hungriga så då blev det så.
Nu blev det bara makaroner. Inte ens någon ketchup... Varför? För att jag inte hade tid/inte orkade fixa mig någon ordentlig mat. Och sedan undrar jag varför jag är trött..?
Ja, ja, jag klämde i mig en banan och en clementin också och blev så stolt över mig själv över att ha ätit något med vitaminer i att jag genast avslutade måltiden med en salt klubba. Bara för att den fanns där. Nu har jag lust att lägga mig och ta en liten middagslur, men nähäpp om jag får.
Annars har det snöat lite till idag. Klurar på hur jag ska lyckas muta W att stanna hemma från Bamsegympan utan bråk. Blir lite problematiskt att ta sig dit i all den här snön och ska jag vara helt ärlig har jag ingen större lust att ens försöka. Det får räcka med att behöva gå fram och tillbaka till dagis i snö och blåst.
Nä om jag skulle ta en clementin till? Den här lådan var precis perfekt, inte för sura och inte en massa otrevliga kärnor som W vill spara och planter (tack för det mormor!), utan precis lagom söta och smakar JUL!

RSS 2.0