Och så en juluppdatering

...och fönstren har blivit putsade, stjärna och stakar på plats, pepparkakorna bakade och kalenderljuset på plats. Jag är så i fas med julen att jag kan knappt tro't!

Advent är mörker och kyla

Beklagar inläggstorkan men jag har lite mycket som snurrar i skallen just nu.

Idag har vi nio minusgrader och veden är slut... Jag sitter inomhus med långkalsonger, varma byxor, två par strumpor, stövlar, linne, top, två koftor och en stickad sjal och ändå är jag aningens frusen. Det är jag dock oavsett temperaturen när jag sitter vid datorn så det är inget nytt.
Vi skulle äntligen få vedleverans i lördags men pga av all snö kom inte bonden fram. Pga av snön kunde jag heller inte köra till verkstan och sätta på vinterdäcken. Alltså är jag fast i ett kallt hus :-). Thur vi installerade luftvärmepumpen i år. Och thur att vi har så goda grannar att vi fick låna en skottkärra med ved av grannarna C och T.
Nu ska jag ta mig en kopp (varmt) te.

Adventspynt

Inga fönster putsade än men det kanske kommer...
Och så årets adventskrans som framstod som vackrast när den var helt opyntad varför jag helt enkelt pyntade av den igen.
Och så snön utanför fönstren som ger en sån julstämning! Superhärligt!

Mellanslag

Intressant! Om jag kopierar en text med mellanslag i så behålls dessa men om jag gör ett mellanslag i blogg.se's editor så finns det inte kvar... Why?

Let it snow, let it snow, let it snow...

Snö idag! W var mycket glad i morse och jag måste nog erkänna att jag är lite glad jag också. I alla fall när det är så här lagom med snö och en sådan lagom temperatur som -1,5. Tyvärr har jag varit en slarva och har inga vinterdäck på bilen så jag får försöka hålla mig på vägen tills på lördag då jag fick en tid för däck- och oljebyte.
Köpte julblommor igår men var så trött när jag kom hem att jag inte orkade hämta in dem från bilen förrän efter flera timmar. Får väl se hur julstjärnorna mår nu... Men det ska bli trevligt att julpynta lite bara den här f-bannade förkylningen kan ge upp. Orkar inte riktigt med på kvällarna, men i helgen ska ni få se på andra bullar.
Har precis fått farmors pepparkaksrecept som snart ska användas.
Voila!
3 dl sirap
5 dl socker 
225 g smör
Smält dessa på SVAG värme, låt svalna och  blanda i

3    ägg 
1    msk ingefära
1/2 msk nejlikor
1    msk kanel
1    msk bikarbonat
Ca  1 kg mjöl...ta mindre i degen och ha resten till bakning

200 grader 8 min ca 300 st

Lycka till!
Var försiktig med mjölet, degen blir lätt för hård och spricker när man kavlar...
Världens godaste pepparkakor. Enjoy!

Uppdatering

Finemang helg härmed slut. Tyvärr behövde S köpa bil och kunde inte åka på gårdsbutiksrunda men jag och W tog oss i alla fall till Fridas Gård för att hämta min överraskning. Ett vackert, vackert paket, med ett vackert, vackert innehåll, från en vacker, vacker vän! Jag fick julevangeliet och det var tydligen det sista som fanns så jag hade dubbel tur. Kunde heller inte motstå att själv köpa ett av hyacintglasen. Försökte övertyga mig själv om det rätta i det hela eftersom jag fått ett bidrag från bedstemor till W's stövlar som jag ändå tänkt mig att köpa. Alltså fanns det en liten peng över som jag redan sett som förbrukad och jag kunde få mitt hyacintglas. Och som tur är så är det snart advent så jag kan få gå amok med hyacinterna!
På hemvägen tog vi en snabb sväng in på byns tysk-svenska julmarknad och när jag säger snabb så menar jag snabb. Det fanns ca fem stånd och det var svinkallt så när W hade nallat en pepparkaka och två chokladbitar drog vi hem för att se på Harry Potter och äta lördagsgodis. I mitt bomullslika förkylningstillstånd somnade jag i soffan kvart över åtta.
På söndagen var det premiär för Anderslövs danskerförening där vi drack glögg och åt äbleskiver. Lita på att endast danskar serverar vinglögg till en skara där alla kör bil utan att påpeka alkoholinnehållet :-)! Det skapades julpynt och sjöngs julsånger och dagen avslutades med fläskesteg och brune kartofler. Jag råkade anmäla mig som ansvarig för att skapa en blogg så plötsligt står jag bakom inte mindre än tre bloggar som ska uppdateras. Vi får väl se hur länge det blir roligt...
Idag är jag åter vid min läst. Rösten är borta men väninna R har återinfört mitt hopp om ett uppsatsämne innan dead-line. Vill inte tråka ut er men framtiden känns mindre dyster idag.
See you later - alligator!

Ode till en vän!

Fredag! Och jag har huvudvärk, träningsvärk och mensvärk. Ser fram emot att klockan blir läggdags så att jag äntligen kan få kura ner mig i sängen och bara blunda. Yippie! What a night!
Verkar dock ha en överraskning att se fram emot imorgon :-). Fick sms från fina väninnan C om att jag ska ge mig själv tillkänna imorgon på Fridas Gård så väntar en överraskning. Hon är för söt. Det är liksom bara hon som kommer på såna saker. Som till min födelsedag när hon snappat upp på fejjan att jag höll på att beställa en halsduk från en gemensam kompis. Vips, högg hon beställningen utan att jag anade oråd och i paketet låg precis den sjal jag velat ha. Eller som den gången jag gick till postlådan och hittade ett chokladogram i den. Bara för att liksom. Framför allt minns jag den gången vi båda gick på gymnasiet och bodde tillsammans när hon en dag kom hem med en bukett rosor till mig. För att jag såg så ledsen ut. Det är ju därför som hon är min bästa vän! Det är ju därför jag inte kan leva utan henne i mitt liv trots att jag försökt. Det är därför jag är så glad att jag har en vän som hon. Som lyckas skicka ett sånt sms just precis när jag känner mig som risigast.
C, jag älskar dig!
Knyckte en bild till dig ;-)

Shoppinggener och gårdsbutiker

Dum, dummare, dummast!
Ja det var ju jag själv som föreslog för några veckor sedan att vi nu skulle bli lite sparsamma och sluta handla en massa onödiga saker (tack för inspirationen C). Jag håller ju fast vid mitt förslag rent principiellt så klart eftersom jag ju faktiskt tycker att det är ganska osmakligt med den överkonsumtion som försiggår och om jag levde som jag lär så borde jag skänka pengarna till behövande hellre än att själv sätta sprätt på dem. Jag har ju mat på bordet och kläder på kroppen.
Men nu är det så att shoppinggenen gör sig mer gällande från dag till dag. Ja det riktigt skriker i kroppen efter att få handla lite fina men onödiga saker. Det är ju snart jul och jag älskar ju julpynt och nu har jag själv ordnat så att jag inte kan handla något...
Dessutom har jag precis bestämt med kompis S att på lördag är det gårdsbutikrundtur. Hur ska detta gå? Jag vill ju gärna titta bara för att det är mysigt men det är ju liksom inte samma om man inte får med sig nåt hem.
Vi får väl se om jag kan motstå allt det fina, speciellt eftersom jag ska till Fridas Gård där de vackra hyacintglasen finns. Vi ska också till Ullahill, Agdas Countryshop och Slättarps gårdsbutik där lunch ska intas. Jag ser fram emot att se det sistnämnda eftersom det verkar vara relativt nyöppnat. Det påminner om min och svärmors idé så kanske blir jag inspirerad?

Gillar inte!

Sitter och väntar på rörmokaren som ska komma och undersöka vår läckande säkerhetsventil på varmvattenberedaren. Hur kommer det sig att jag alltid lyckas vara hemma just när sådant ska ske? Det kan väl för allan del vara bra att vara hemma, men jag önskar att det någon gång kunde vara D som står här och inte vet vart han ska ta vägen. Känner mig dum och inkompetent när det kommer hantverkare. Vad ska man säga liksom? Vad ska man fråga? Ska man stå och titta över axeln? Eller ska man låsa in sig på badrummet tills de åkt iväg? Eller ska man rentav bjuda på kaffe? Näe, jag gillar't inte. Och aldrig kommer de i tid heller. Jag har skjutit upp allt hela morgonen pga detta och följaktligen kurrar nu magen men inte kan jag sätta mig och äta frukost nu. Han skulle ju varit här för 20 minuter sen...
Dessutom måste jag byta till vinterdäck. Samma sak där. Två gånger om året. Uschianna mig. Och så uppsatsen... Skjuter just nu upp precis allt jag vet att jag måste göra och därför känns allt eländigt och jobbigt.
Får väl tröstäta lite tänker jag. Det verkar nyttigt och bra.

Önskningar

Och här kommer mina önskningar:
Önskar, önskar, önskar mig de här vackra hyacintglasen. Helst tre stycken!
Och gärna den här söta tygpåsen till att ha värmeljus i.
Och så detta ljuvligt söta julevangelium så klart.
Alla bilderna kommer från Fridas gård.

Och så lite juliga fikabilder

Årets första glögg- och pepparkaksfika. Saftglögg ska det vara, helst från Blossa. Vi mumsade och lyssnade på julmusik i W's rum innan läggdags.
Vi har dessutom hunnit med årets första julbak! Jag vet att det är mot alla regler och alldeles för tidigt men det bryr jag mig inte om. Jag gillar't!
Och W's jultomtslykta som han fick av grannen i somras har redan blivit invigd tillsammans med de göttiga lussekatterna.

Fler inredningsbilder

Här är förresten äntligen en bild av fulskåpet som har blivit finskåp. Till slut fick vi också ordning på belysningen i det och nu är det så trivsamt om kvällarna när finskåpet lyser upp. Jag gillar!
Och väldigt långt om länge är här en bild på byrån som jag egenhändigt gjort i ordning. Svärfar hade slipat den och förstärkt den övre plattan underifrån, men jag har tagit av de fula handtagen, slipat och spacklat, slipat och spacklat, för att sedan betsa den med tjärbets. Till slut har jag gnidit in den med bivax vilket inte var det lättaste eftersom vaxet var så hårt och oförsonligt, men med hjälp av hårfönen gick det till slut. På så vis fick byrån en vattenavvisande yta som lätt kan torkas av. Knopparna är köpta på Fridas gård och är av vitt porslin. Även de gröna knopparna till vitrinskåpet är inköpta där och kommer från House Doctor.
Jag har också länge saknat en ordentlig vedkorg men eftersom alla som finns på marknaden är antingen för små, för fula eller hiskeligt dyra så har vi länge nöjt oss med en IKEApåse. Döm om min förvåning när jag en dag tittade på skostället i hallen och insåg att det var en perfekt vedkorg. Nu saknar jag bara en skohylla...
Eftersom våra tvålpumpar regelbuindet slammar igen av kalk och därefter går i kras genom diverse bankande i vasken har jag nu gett upp hoppet om att någonsin kunna ha en vacker tvålpump. Därför blev jag hjärtans glad när jag hittade denna på Rusta för ynkliga 20 kr. Mitt badrum blev genast mycket trevligare. En liten handkrämspump är ju heller aldrig fel. Asken bakom kommer från Agda's Countryhouse i Smygehamn och blev även den min för en spottstyver. Jag älskar att handla billigt!

Inget sammanhängande alls faktiskt

Well, well, well. Fortfarande inte ett ljud från RWI och jag håller på att bli tokig. Fick svar på mitt icke-existerande ämnesval att ämnet bibliotek och mänskliga rättigheter är ett intressant val och att hon tror att jag säkert kan formulera något även utan RWI. Funderar nu på detta men känner mig hopplöst trögskallig. Yttrandefriheten finns så klart men jag måste erkänna att det här med bibliotek helt enkelt inte är min grej. Har kommit på hur många bra ämnen som helst inom mänskliga rättigheter men när jag ska anknyta det till bibliotek... Pang, så dör jag. Hjälper inte heller att jag är mitt i en annan kurs och att jag tydligen har en massa manliga hormoner för jag kan bara fundera på en sak åt gången...
Annars fick jag ett härligt mail häromdagen från fasters man som bifogade länkar där han lagt upp gamla hemvideofilmer från början av 90-talet. 20 minuters tittande på trädgårdsfikande och julfirande fick mig i balans igen och jag önskade mig återigen en tidsmaskin. Det vore så härligt att kunna åka tillbaka och fika en stund. Kanske också meddela damerna att de oformliga klänningarna med blommönster på inte är så heta varför de bör överväga att byta? Eller nej, det är väl just det som är charmen; att det förflutna kan vara så fult och ändå så härligt.
Vi spelade pantomimspelet igår och jag är så otroligt imponerad av min 4-åring som inte kan läsa vad det står på korten men ändå lyckas tolka dem bättre än mig många gånger. Det är också så häftigt att se hur snabbt hans hjärna kopplar att trots att det förra kortet visade "sova" så visar min mamma just nu inte bara en kanin utan eftersom vi spelar Bamsepantomim så måste det så klart vara Lille Skutt. Inte dåligt va? Jag önskar att min hjärna vore lika snabb!

Avsky blogg.se

By the way... ber om ursäkt för mina oformligt stora textsjok som är eländiga att läsa men det är något charmerande med blogg.se som gör att jag inte längre kan göra mellanslag. Kommer inom kort byta till något mer användbart men jag återkommer med vägvisningar senare.

Att planera eller inte planera

Skrev om vådan av att skjuta upp saker och hur svårt jag har för att göra saker omgående i ett tidigare inlägg. Vis av erfarenheten började jag faktiskt fundera över uppsatsämne redan i maj månad. Under sommaren låg tankarna på jäsning och i september började de utvecklas. Alltså tog jag redan då kontakt med en bibliotekarie som jobbar med mänskliga rättigheter och som har intressanta projekt på gång. Jag försökte avtala ett möte med henne för att få en bättre bild av vad dessa projekt går ut på men fann det oerhört svårt att få några svar från henne. Slutligen lyckades det och mötet blev av. Tyvärr var det inte särskilt informerande och jag blev lovad relevanta dokument och ev tips och idéer om eventuella ingångar till uppsatsen. Allt detta en vecka innan dead-line för inlämning av uppsatsämne.
I tisdags skrev jag ett mail för att påminna om att tiden är knapp och att jag gärna vill ha tillgång till dokumenten och igår gick jag dit för att låna en bok och förhoppningsvis få något slags resultat. Det jag fick ut av det var ett kort: "jag har sett ditt mail och jag har inte glömt dig." Dessutom meddelande hon att det finns ett projekt hon eventuellt vill be mig slutföra åt institutionen men jag fick ingen uppfattning om om det var en bra bas för en masteruppsats.
Summa summarum: imorgon är det dead-line och trots en tidig uppfattning om vad jag vill sitter jag nu med skägget i brevlådan för att jag haft så otroligt svårt att få fram någonting vettigt från bibliotekarien.
Sensmoral: det finns inga belöningar att hämta för god planering och framförhållning varför jag återgår till mitt tidigare uppskjutande av viktiga göromål!

Bilder!

Har förresten äntligen fått en ny kamera. Helt ljuvligt, och ja S, jag ska försöka lära mig fotogradera efter konstens alla regler vad det lider, men ge mig nu lite cred för att jag över huvud taget har 1. tagit kort, 2. lyckats lägga in dem på datorn och 3. faktiskt lägger upp några på bloggen! Ett litet urplock på diverse kreativa saker jag ställt till med :-).
Mina egenhändigt sydda födelsedagsvimplar som kom upp flera dagar före kalaset!
Lemon & lime cupcakes bakade med kärlek till W's födelsedagskalas. Bakade chokladcupcakes också men lyckades inte föreviga dem. De här var ändå finast...
Ho då, tro't eller ej, har faktiskt använt nya symaskinen och har äntligen tillverkat en lapptäckskudde. Konstigt ord det där. Patchworkkudde kanske funkar bättre. Fin va? Och FYI så ska den vara lite vind och skev; den är hemmagjord!
Nya underlägg i vaxduk som jag minsann själv ritat och klippt ut. Fick kommentaren: "de är inte fula men lite plastiga," men tycker själv att de är fantastiska. Stuvbiten från Stoff & Stil kostade 17 kr vilket inte förringar min prestation.
Höst kan vara härligt. Bild från en söndagspromenad i kyligt väder där det viktigaste var att prova min nya kamera. Men, men så här ärs infinner sig ett otroligt sug efter att äta äpplen direkt från träden. Troligtvis som en direkt konsekvens av min allergi mot dylika frukter eftersom jag inte kan minnas någon sådan craving från tidigare år.
Frukostbordet på W's födelsedagsmorgon. Blommorna är prydnadskål som jag köpte som snittblommor och sedan satte i en skål med mossa och kastanjer. Älskar att pynta naturligt.

Distans till jul

Äntligen började jag idag på en distanskurs! Älskar distanskurs! Ingen stress på morgonen. Frukost blir till förmiddagste blir till fruktstund blir till lunch blir till eftermiddagsfika blir till karies... Allt framför datorn. Ömsom immateriella rättigheter, ömsom facebook och youtube. Och till och med lite blogg. Det var sannerligen inte för tidigt.
Vi får väl se hur länge jag älskar distanskurser. Antagligen tills jag inser att jag är långt efter och borde ha tagit vara på varje stund att läsa. Men just nu känns det så lugnt och jag känner ju igen väldigt mycket sedan min C-uppsats så varför inte fundera på julmys istället? Borde jag fundera på uppsatsämnet innan dead-line på fredag? Äsch, det är ju massor av tid kvar.
Nej, jag är sugen på julmys. Igår åt vi lussekatter och pepparkakor och drack årets första glögg. Drabbades genast av en frenetisk lust att julpynta hela huset och vråla med i julmusiken på högsta volym. Ska nog minsann köpa mig lite saffran idag och kanske slinker det med en flaska glögg till när jag ändå är i farten. Har dessutom beställt Sunes jul på Ginza idag så om årets julkalender är lika ojulig som vanligt så tänker jag fuska. I år ser jag nämligen framför mig hur jag och W studsar upp klockan sju på morgonen och sätter oss vid tvn med tända ljus och härlig frukost för att se på julkalendern. Misstänker att vi kommer att vara allt för trötta och att vi inte kommer att hinna med annat än att ha tvn på medan vi springer fram och tillbaka för att skaffa kläder, tandkräm, Prozac och annat nödvändigt i den arla morgontimman, men skam den som ger sig. Vi ska ha mysigt.
Är också redan nu smått irriterad på dagis som lagt Luciafirandet på den faktiska Luciadagen klockan sju på morgonen då man faktiskt bör se Lucia på tv. Att jag inte sett sagda utsändelse på säkert femton år hör inte till saken. Det måste väl vara någon ordning? Borde jag inlägga en protest?
Anyways, året har sprungit ifrån mig och jag har knappt hunnit komma över min bitterhet över hösten och förlusten av sommaren än, men trots det är jag extremt redo för jul! Låt oss jula!!

RSS 2.0