Moderaterna kräver tuffare invandrarpolitik

Ja det dröjde inte länge förrän det dök upp en harmsen kommentar i den här bloggen...

”Ta medborgarskapet från kriminella invandrare”




http://dn.se/opinion/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare-1.800439

Migrationsminister Tobias Billström kommer på Dagens Nyheters debattsida med ett förslag på hur man ska förändra svensk invandringspolitik. Där krävs bland annat att ebo -- principen om eget boende -- ska avskaffas. Om man bosätter sig i en överetablerad kommun kommer man inte att kunna få någon ersättning alls eftersom "den som kommer till Sverige bör . . . bosätta sig där det finns möjlighet till  arbete och lämplig bostad." Det betyder i praktiken att staten ska bestämma var vissa människor ska bo medan andra -- 'infödda svenskar' -- helt och hållet själva får bestämma sin bostadsort.

Något senare i samma inlägg krävs svenskkunskaper som ett villkor för medborgarskap i Sverige. Man talar om att "medborgarskapet ska vara attraktivt och meningsfyllt, att fler ska ha alla rättigheter och alla skyldigheter som svenskar." Intressant nog är svenskan inte ett officiellt språk i Sverige. Vi har däremot fem nationellt erkända minoritetsspråk i landet, nämligen: finska, meänkieli, romani, samiska och jiddisch. I vissa kommuner i Sverige har enskilda rätt att använda sitt minoritetsspråk i sin kontakt med myndigheter o.d. Det gör att vi plötsligt står inför en paradox där en invandrare från ett främmande land krävs på språkkunskaper som vissa medborgare i vårt land idag inte har. Innebär det att dessa medborgare ska fråntas sitt medborgarskap? 

Billström skriver att vi i Sverige har vissa gemensamma värderingar som kodifierats till lag  och att de behandlar "individuella rättigheter och skyldigheter som gäller vare sig man gillar dem eller inte, som står över tycke och smak, familj, släkt, grupp eller klan." Jag blir förundrad över att man alls kan nämna lika rättigheter och skyldigheter i detta sammanhang när det är så tydligt att man gör skillnad på 'oss' och 'dem' i ett xenofobiskt försök att stänga Sveriges gränser för dem som är annorlunda.

Billström skriver också att "nu behövs ett europeiskt asylsystem som både kan ge flyktingar skydd och se till att Europas länder delar på ansvaret. Det är inte rimligt att några svenska kommuner under perioder tagit emot fler irakier än hela USA." Det jag först frågar mig är varför USA dras in i en jämförelse av olika EU-länder och varför man inte har jämfört siffror på något annat folkslag än irakier, såsom somalier eller sudanier. Sverige är relativt generöst i sin flyktingmottagning men det finns många länder som tar emot så många fler, tex är Iran världens största mottagare av flyktingar. Tyvärr är det nog så att flyktingar i Iran inte alls åtnjuter samma levnadsstandard som de i Sverige, men jag tror nog trots allt att levnadstandarden är underordnad i den första akuta fasen då det handlar om liv eller död. 

Min andra fråga är varför det skulle vara orimligt att Sverige tar emot fler än andra? Sverige skulle kunna ta emot så oändligt många fler människor som lever i yttersta misär utan att det skulle vara ett nämnvärt resursproblem. För vem har egentligen sagt att vi har rätt att leva som vi gör på bekostnad av största delen av världens befolkning? Det är lättare att vända problemet ryggen och stänga ute de orättvisor som den västliga världen i mångt och mycket har varit med och skapat än det är att se i vitögat hur otroligt lyckosamma vi är som är födda i den här delen av världen och hur mycket vi skulle kunna hjälpa dem som inte haft lika stor tur. Att käbbla om vem som har störst ansvar eller vem som har tagit emot flest flyktingar är ett egoistiskt sätt att att ta itu med saken. Det påminner mer om ett försök att skyffla iväg problemet åt ett annat håll så att man själv kan få slippa hantera det.

Moderaternas utspel i invandringspolitiken verkar försöka överta Sverigedemokraternas populistiska agenda i ett försök att locka över väljare i denna sakfråga. Samma sak händer runt omkring i Europa och det är djupt oroande att något sådant kan komma på tal i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0