Ät rätt och lev längre

http://www.dn.se/nyheter/sverige/at-ratt-och-lev-langre-1.804580


Äntligen finns det en läkare och kostexpert som bekräftar min hemsnickrade teori om mat vs mediciner. Jag har alltid (av konservativa skäl eftersom jag upptäckt att jag i vissa fall är ultrakonservativ) ansett att man kan äta allt med måtta och att hysteriska bantningsmetoder där man utesluter fett eller kolhydrater gör mer skada än nytta. I artikeln finns det ett helhetstänk som tilltalar mig och som känns fullkomligt naturlig. Ibland kan jag undra hur vi kom så långt från det ursprungliga att vi inte ens vet vad vi behöver för att våra kroppar ska må bra. Sova bra, äta rätt, röra på sig, och låta bli att stressa är ju råd vi hör varenda dag och ändå verkar det vara så svårt för många att tro på dem. I vår familj diskuteras vitamintillskotten frekvent eftersom vi är av motsatta åsikter. Visst tycker jag att det kan vara bra med tillskott om man har brist på någonting, eller vid exempelvis graviditet där det behövs ett tillskott av folsyra, men att ta ett piller varje dag i förebyggande syfte som så många människor gör, framför allt i Danmark där det närmast är allmän rekommendation, känns onödigt och överdrivet. Varför inte istället aktivt gå in och göra medvetna val när det gäller kosten? Det är egentligen inte särskilt besvärligt. Och eftersom jag nyligen börjat gå på tantgympa två gånger i veckan kan jag ju putsa glorian lite när det gäller den fronten också. Samtidigt är jag en tillhängare av vardagsmotion som städning, gräsklippning (ingen eldriven mojäng då förstås), trappgång och cykling till och från jobbet, skolan, affären eller vad man nu kan ha för ärende. Det behöver inte vara så krångligt är min tes.

För övrigt kan jag meddela att de första ekologiska frukt- och grönsakslådorna har anlänt och testats. De får med beröm godkänt. Enda minuset är väl den långa fraktväg som flertalet produkter hade, från t ex Argentina, men eftersom de satsar på närproducerat största delen av året får jag väl utgå ifrån att det är ett genomtänkt val. Jag vet faktiskt inte vad alternativet skulle vara. Oavsett vilket kändes det fantastiskt i själen att äta så mycket nyttigt som dessutom är ekologist. En feel goodprodukt helt enkelt som jag rekommenderar alla. Att det sedan kom med några nya, fräscha recept gjorde bara saken ännu bättre. Jag provade raskt Mossagårdens morots- och zucchinibiffar och fann till min förvåning att de var väldigt smakliga och var ett mycket bra alternativ till köttfärs och det vill inte säga lite när det kommer från en inbiten köttälskare som mig. Idag blir det dock hemmagjorda hamburgare med, märk väl, ekologiska grönsaker. Något som sonens far är oerhört förtjust i och jag kan väl inte neka till att jag tycker det smakar rätt bra jag med.


Eftersom jag nu skrivit mig blå om detta ämne så borde jag väl dela med mig av mitt nya och fantastiska recept (som dessutom är billigt!!) och det lyder som följer.

Morotsbiffar med zucchini
4 port.

2 st små zucchini, grovrivna
2 medelstora morötter, grovrivna
2-3 kokta potatisar, mosade
1 dl havregryn
2 ägg
1 tsk salt
1/2 dl vetemjöl
salt och peppar efter behag
rapsolja till stekning

Blanda de rivna grönsakerna med salt och havregryn och låt det stå och "safta" till sig lite. Blanda med ägg, vetemjöl, salt och peppar, samt smaksätt med pressad vitlök och örter om du vill (det gjorde jag och det vil du!!). Ta i lite mjölk eller vatten om smeten är för torr. Forma biffar och stek i rapsolja på medelstark värme. Servera med potatismos och grönsallad.

Voila!


Usb-sladden är fortfarande inte upphittad så därför får du försöka föreställa dig resultatet :-). Meddela gärna vad du tyckte! Smaklig måltid.

Ahh, hittade en bild som i alla fall liknar väldigt bra.
För övrigt tror jag också att jag kommer att leva längre om jag köper nya gardiner! Har länge velat ha in mer färg på nedervåningen och nu blir det nog ett ryck. Vill ha dessa i färgen ljung. Blir nog lite vårig känsla, speciellt kombinerat med den prickiga vaxduken. Om det inte ser helt sinnessjukt ut med massa färger och prickar hit och dit. Anyways, så får det bli.Ny lampa vore också trevligt.

Det beror ju på sladden om jag någonsin kommer att kunna visa upp resultatet men så länge det finns liv finns det hopp.

Presentkortshelg med barn fast ändå utan...

Systerdotter E blev nio år i januari och traditionsenligt fick hon presentkort av oss. Grillning i skogen blev utökat med pulkaåkning i ett vitt Skåne med minusgrader.


Fantastiskt. Efter korv och marschmallows i mariekex blev det turnering i Fia med knuff där fina vinster stod på spel. Ett presentkort var utställt på filmkväll och den önskade filmen var Hannah Montana...


Urk, vem orkar glo på eländet en hel kväll? Alltså fanns det ännu ett filmpris bestående av en äventyrsfilm i bästa "Fem" anda där Tempelriddarnas förlorade skatt skulle letas upp. Faktiskt rätt trevlig film att fördriva lördagkvällen med. Förstår att jag officiellt är gammal när jag skriver dessa rader :-D. Dessutom avnjöts barncocktail med sockerkant, hemrullade negerbollar och grytpoppade popcorn. Mycket trevligt alltsammans. Söndagsmorgonen bjöd på nybakade bullar, hjärtpannkakor i E's nya stekpanna, scrambled eggs och vad annat som tillhör en riktig söndagsbrunch.


Smoothien glömde vi dock... Därefter önskades en ny tur i pulkabacken så därför begav vi oss igen ut men upptäckte att 2 plusgrader inte lämpade sig särskilt bra för pulkaåkning. Efter några gupphopp med resulterande ömma bakdelar åkte vi hemåt för att avnjuta spapresentkortet med tillhörande drink.

Allt som allt en härlig helg men lite hjärtnyp får ju modershjärtat ändå eftersom W lämnades hos kusin V över natten. De älskar varandra och har haft roligt av hjärtans lust men han grät när han skulle sova och längtade efter mamma och pappa. Tur att vi snart ska hämta hem lilla hjärtat. Snart är det dags för varm choklad och fastelavnsboller.


"Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får så laver jeg ballade."

Hur länge kan det snöa i Skåne?

Nu har det snöat hela dagen och jag undrar när det tänker sluta? Enligt mig så är det ju härligt med snö så länge det ligger kvar och är kallt men till och med det fantastiska vinterväder som har varit de senaste dagarna är för mycket. Jag vill har vår! NU! Jag vill höra fåglarna kvittra och känna doften av jord i näsborrarna. Jag vill behöva kryssa mellan vattenpölar på vägen och jag vill sitta en stund i solen och dricka te. Framför allt vill jag ha så pass mycket ljus att jag inte känner mig som om jag festat hela natten varje morgon. Jag är nu helt bombsäker på att det är den långa mörka vintern som tar på krafterna. Så fort solen tittar fram så stiger ju livsandarna flera meter. Så om det är någon som har kontakter och känner sig manad så feel free att ta tag i saken.

Såg också en rubrik igår om att vinterns mörker orsakar sötsug och simsalabim så har jag en förklaring på mitt eviga snaskande. Och eftersom sommaren är så kort och vintern så lång här i Norden så bär jag ju så klart med mig sötsuget sommaren över eftersom jag byggt upp ett så stort förråd av sötsug under vintern. Alltså inget jag, lilla människa, kan göra mot vädrets makter. Tur att jag har bakat kanelbullar då som ska avnjutas till kvällens dubbelavsnitt av Ghost Whisperer.


Moderaterna kräver tuffare invandrarpolitik

Ja det dröjde inte länge förrän det dök upp en harmsen kommentar i den här bloggen...

”Ta medborgarskapet från kriminella invandrare”
http://dn.se/opinion/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare-1.800439

Migrationsminister Tobias Billström kommer på Dagens Nyheters debattsida med ett förslag på hur man ska förändra svensk invandringspolitik. Där krävs bland annat att ebo -- principen om eget boende -- ska avskaffas. Om man bosätter sig i en överetablerad kommun kommer man inte att kunna få någon ersättning alls eftersom "den som kommer till Sverige bör . . . bosätta sig där det finns möjlighet till  arbete och lämplig bostad." Det betyder i praktiken att staten ska bestämma var vissa människor ska bo medan andra -- 'infödda svenskar' -- helt och hållet själva får bestämma sin bostadsort.

Något senare i samma inlägg krävs svenskkunskaper som ett villkor för medborgarskap i Sverige. Man talar om att "medborgarskapet ska vara attraktivt och meningsfyllt, att fler ska ha alla rättigheter och alla skyldigheter som svenskar." Intressant nog är svenskan inte ett officiellt språk i Sverige. Vi har däremot fem nationellt erkända minoritetsspråk i landet, nämligen: finska, meänkieli, romani, samiska och jiddisch. I vissa kommuner i Sverige har enskilda rätt att använda sitt minoritetsspråk i sin kontakt med myndigheter o.d. Det gör att vi plötsligt står inför en paradox där en invandrare från ett främmande land krävs på språkkunskaper som vissa medborgare i vårt land idag inte har. Innebär det att dessa medborgare ska fråntas sitt medborgarskap? 

Billström skriver att vi i Sverige har vissa gemensamma värderingar som kodifierats till lag  och att de behandlar "individuella rättigheter och skyldigheter som gäller vare sig man gillar dem eller inte, som står över tycke och smak, familj, släkt, grupp eller klan." Jag blir förundrad över att man alls kan nämna lika rättigheter och skyldigheter i detta sammanhang när det är så tydligt att man gör skillnad på 'oss' och 'dem' i ett xenofobiskt försök att stänga Sveriges gränser för dem som är annorlunda.

Billström skriver också att "nu behövs ett europeiskt asylsystem som både kan ge flyktingar skydd och se till att Europas länder delar på ansvaret. Det är inte rimligt att några svenska kommuner under perioder tagit emot fler irakier än hela USA." Det jag först frågar mig är varför USA dras in i en jämförelse av olika EU-länder och varför man inte har jämfört siffror på något annat folkslag än irakier, såsom somalier eller sudanier. Sverige är relativt generöst i sin flyktingmottagning men det finns många länder som tar emot så många fler, tex är Iran världens största mottagare av flyktingar. Tyvärr är det nog så att flyktingar i Iran inte alls åtnjuter samma levnadsstandard som de i Sverige, men jag tror nog trots allt att levnadstandarden är underordnad i den första akuta fasen då det handlar om liv eller död. 

Min andra fråga är varför det skulle vara orimligt att Sverige tar emot fler än andra? Sverige skulle kunna ta emot så oändligt många fler människor som lever i yttersta misär utan att det skulle vara ett nämnvärt resursproblem. För vem har egentligen sagt att vi har rätt att leva som vi gör på bekostnad av största delen av världens befolkning? Det är lättare att vända problemet ryggen och stänga ute de orättvisor som den västliga världen i mångt och mycket har varit med och skapat än det är att se i vitögat hur otroligt lyckosamma vi är som är födda i den här delen av världen och hur mycket vi skulle kunna hjälpa dem som inte haft lika stor tur. Att käbbla om vem som har störst ansvar eller vem som har tagit emot flest flyktingar är ett egoistiskt sätt att att ta itu med saken. Det påminner mer om ett försök att skyffla iväg problemet åt ett annat håll så att man själv kan få slippa hantera det.

Moderaternas utspel i invandringspolitiken verkar försöka överta Sverigedemokraternas populistiska agenda i ett försök att locka över väljare i denna sakfråga. Samma sak händer runt omkring i Europa och det är djupt oroande att något sådant kan komma på tal i Sverige.


Ännu en blogg... vad ska den handla om då?


Jag tycker om inredning, helst i den stil som kallas shabby chic och som till min förtjusning passar fantastiskt bra i en skånelänga. Jag är alltid på jakt efter nya fynd.


Jag tycker också om att laga mat, gärna husmanskost och helst helt från grunden med ordentliga råvaror. På torsdag ska vi hämta vår första försändelse med ekologisk frukt och grönsaker från Mossagården.

 

Gör det du också! Det smakar bättre, du får prova på något nytt (recept medföljer), det är nyttigare och du gör något för miljön. Vilket kap! Gå in här och läs mer www.mossagarden.se. Dock är jag också tillhängare av färdiga köttbullar och snabbmakaroner. Allt efter dagens situation. Eftersom jag också ofta befinner mig i akut matlagningskris mottages tips på nya recept tacksamt och i så fall får jag ju försöka recensera dem också.


Därutöver är jag en inbiten bokmal och önskar att jag kunde ha mitt eget bibliotek. Planer om att påbörja utbildning till bibliotekarie finns och om jag kunde tjäna så mycket pengar på det att jag kunde köpa mig ett tornrum och fylla det med sådana här böcker, en öppen spis och en soffgrupp i engelsk stil så skulle min dröm bli uppfylld. Jag läser helst sagor för vuxna - eller fantasy som det också kallas. Dock är jag väldigt förhandlingsbar och läser i stort sett allt.

I och med inköp av hus med tillhörande trädgård har jag också uppammat ett intresse för odlingsbara produkter och även om mitt kunnande är litet så är entusiasmen stor. Därför kommer säkert också detta ämne att avhandlas på denna blogg. Ser det inte ljuvligt ut?

Eftersom jag är en hängiven mor kommer nog också stora framsteg hos min avkomma att avhandlas - som när han får sin 17 tand - och applåderas. Är inte också han ljuvlig?

Utöver dessa ganska husmoderliga ämnen har jag också en politisk ådra som är skamligt eftersatt men då och då poppar det säkert upp lite harmsna kommentarer om dansk flyktingpolitik, Sveriges vägran att skriva under konventionen för minoritetsbefolkningar, eller Israels förfärliga hantering av de ockuperade områdena. Eller som ovan, Sveriges ovana att förvägra människor flyktingstatus och skicka dem tillbaka till krig och tortyr.


Tyvärr är jag dålig på att fota och ännu sämre på att lägga upp bilder eftersom jag för tillfället inte kan hitta usb-sladden men jag har tänkt mig att bli bättre. Dock utfästes inga löften om detta.


Bloggens första inlägg får väl handla om dagens middag. Ett paket köttfärs ligger i kylen och väntar på kärleksfull hantering. Alternativen är en helt vanlig köttfärssås med potatis (till mig) och spaghetti (till resten av familjen, hemskt jag vet) eller fetaköttbullar med tzatziki och rostad timjanpotatis. När jag ser det i skrift inser jag ju att alternativ två absolut är mest lockande men jag är helt enkelt mest sugen på köttfärssås så det får det bli. Känns inte intressant med något recept här eftersom alla har sitt eget favoritrecept ändå, men jag vill bara att ni ska veta att min köttfärssås är klart överlägsen! :-D

På snart återseende hoppas jag. Kanske med några bilder vem vet?


RSS 2.0